• 150 κιλά
  Χωρίς επέμβαση
  Χωρίς σκευάσματα, με φυσικό τρόπο!
  Διαβάστε την μαρτυρία
  90 κιλά
 • ισορροπημένη διατροφή
  καθημερινά δημητριακά
  καθημερινά φρούτα και λαχανικά
  αρκετές φορές την εβδομάδα ψάρια
  άπαχο κρέας λίγες φορές την εβδομάδα
 • Ελάτε στο Σώμα υγιές
  Να αξιολογήσουμε
  τη διατροφική σας ανάγκη δωρεάν.
 • Online
  Τώρα για πρώτη φορά
  Το κέντρο μας προσφέρει διαδικτυακή
  εφαρμογή παρακολούθησης του διαιτολογίου σας
  και της πορείας της δίαιτάς σας.
  Desktop or Laptop
  Tablet or Phone
 • Χρήσιμα εργαλεία
  κάντε κλικ και υπολογίστε μόνοι σας...

ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Παρουσίαση της κλινικής διαιτολόγου- διατροφολόγου Κάλλιας Γιαννιτσοπούλου με θέμα 'Νεώτερες μελέτες για τις Άτυπες Διατροφικές Διαταραχές και την Επεισοδιακή Υπερφαγία' στο Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Λήψης Τροφής ΑΝΑΣΑ (Φεβρουάριος 2010)

 

ΑΝΑΣΑ

 

Την Δευτερα 1/2/2010 η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Κάλλια Γιαννιτσοπούλου έκανε μια παρουσίαση σε σχέση με τις νεώτερες μελέτες για τις Άτυπες Διατροφικές Διαταραχές και την Επεισοδιακή Υπερφαγία στο Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Λήψης Τροφής ΑΝΑΣΑ.  


Στις άτυπες διατροφικές διαταραχές συμπεριλαμβάνονται οι διατροφικές διαταραχές εκείνες που παρουσιάζουν ορισμένα διαγνωστικά κριτήρια της νευρικής ανορεξίας ή της νευρικής βουλιμίας ή και των δύο παθήσεων μαζί, χωρίς όμως να υπάρχει πληρούνται όλα τα κριτήρια για να γίνει η διάγνωση νευρικής βουλιμίας ή νευρικής ανορεξίας. Για παράδειγμα σε μια άτυπη διατροφική διαταραχή το βάρος είναι χαμηλό, υπάρχει ανορεκτική συμπεριφορά, ωστόσο η περίοδος συνεχίζεται φυσιολογικά. Επίσης σε μια άτυπη διατροφική διαταραχή το άτομο μπορεί να καταφεύγει στον εμετό αλλά με αραιότερη συχνότητα σε σχέση με κάποιο άτομο που πάσχει από βούλιμία.

 

διατροφικές διαταραχές

Η επεισοδιακή υπερφαγία για την ώρα εντάσσεται στις άτυπες διατροφικές διαταραχές αν και υπάρχουν ενδείξεις στη βιβλιογραφία ότι σύντομα θα αποτελέσει ξεχωριστή διατροφική διαταραχή όπως η ανορεξία και η βουλιμία. Η επεισοδιακή υπερφαγία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1.    Αυξημένη κατανάλωση τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως 2 ωρών) χωρίς το άτομο να αισθάνεται πείνα.

2.    Υπάρχει έλλειψη ελέγχου κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

3.    Τα τρόφιμα που καταναλώνοναι συνήθως δεν έχουν κάποια λογική σειρά  και συνάφεια  (π.χ μπορεί να καταναλωθεί κάτι γλυκό στη συνέχεια κάτι αλμυρό μαζί με κάτι γλυκό κλπ).

4.    Μετά το επεισόδιο το άτομο αισθάνεται άγχος και κατάθλιψη.

5.    Δεν υπάρχουν αντιρροπιστικοί μηχανισμοί όπως η έντονη άσκηση ή ο περιορισμός τροφής μετά το πέρας του επεισοδίου γι' αυτό και το άτομο συνήθως διατηρεί ένα αυξημένο βάρος.

βουλιμία

 


Απο την παρουσίαση της Κάλλιας Γιαννιτσοπούλου πάντα σύμφωνα με την έρευνα στη βιβλιογραφία προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

1) Οι άτυπες διατροφικές διαταραχές συνιστούν το 60% του συνόλου των διατροφικών διαταραχών.

2)  Οι οργανικές συνέπειες των άτυπων διατροφικών διαταραχών είναι ένας συνδυασμός των συνεπειών της βουλιμίας και της νευρικής ανορεξίας. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι στις άτυπες διατροφικές διαταραχές παρατηρείται συνοσηρότητα με άλλες παθήσεις (όπως διαταραχές προσωπικότητας) αλλά και θνησιμότητα λόγω αυτοκτονίας.

3) Η επεισοδιακή υπερφαγία έχει οργανικές συνέπειες αντίστοιχες με αυτές της παχυσαρκίας ( όπως διαβήτης, υπέρταση και υπερλιπιδαιμίες).

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο ρόλος του διαιτολόγου στις άτυπες διατροφικές διαταραχές δεν έχει μελετηθεί καθώς δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις από τους Συλλόγους Διαιτολόγων Αμερικής, Αγγλίας και Αυστραλίας.

Αυτό που συνίσταται για την διατολογική αντιμετώπιση των άτυπων διατροφικών διαταραχών είναι η τήρηση ημερολογίου διατροφής, η διατροφική εκπαίδευση, η προσπάθεια κατάρριψης διατροφικών μύθων σε συνδιασμό πάντα με την καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης με τον ασθενή μας.