Η διατροφική αξία της βασιλόπιτας και...

συμβουλές ως προς την κατανάλωση της

φώτο βασιλόπιτα

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και εκτός από τα τρόφιμα και τα ποτά, η Βασιλόπιτα αποτελεί ένα ακόμη έδεσμα που βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής. Η βασιλόπιτα είναι η ελληνική τυχερή τούρτα του νέου έτους που περιέχει ένα τυχερό νόμισμα το οποίο έχει εισαχθεί σε αυτήν πριν ή μετά το ψήσιμο, ανάλογα με τη συνταγή, τιμώντας τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα. Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια, ο Άγιος Βασίλειος έδωσε τα πλούτη στους φτωχούς και έτσι συσχετίστηκε με την παράδοση της δωρεάς, παρέχοντας δώρα για τα παιδιά την ημέρα του εορτασμού της 1ης Ιανουαρίου. Η ιστορία της βασιλόπιτας, μπορεί να ανιχνευθεί σε ιστορίες σχετικά με την πληρωμή φόρων ή λύτρα.

Κατά τη διάρκεια πολιορκίας, οι άνθρωποι κλήθηκαν να πληρώσουν λύτρα, δωρίζοντας τα χρυσά νομίσματα και τα κοσμήματά τους, ο εχθρός άγγιξε το πνεύμα του λαού και επέστρεψε το χρυσό και τα κοσμήματα, αλλά ήταν αδύνατο να επιστρέψουν τα αντικείμενα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους . Η αποστολή έπεσε στον Άγιο Βασίλη να αναδιανείμει τον πλούτο με δίκαιο τρόπο. Ο άγιος ψήνει τα κοσμήματα σε φραντζόλες ψωμιού και τα διανέμει σε κάθε νοικοκυριό και με θαυματουργό τρόπο τα αντικείμενα επιστράφηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Σήμερα, ο άνθρωπος που βρίσκει το τυχερό νόμισμα στο κομμάτι της βασιλόπιτας, θα είναι τυχερός για ολόκληρο το νέο έτος. Ο αρχηγός του σπιτιού κόβει ένα σταυρό σε ολόκληρη τη βασιλόπιτα πριν κόψει ένα κομμάτι για κάθε άτομο, συνήθως κόβει το πρώτο για τον Ιησού Χριστό, στη συνέχεια για την Παναγία, τον Άγιο Βασίλη, τους φτωχούς, το σπίτι, και στη συνέχεια από τον πρεσβύτερο προς το νεότερο άτομο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για τις βασιλόπιτες από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αν και όλα διαθέτουν αυγά και ζάχαρη και κάποια διακόσμηση στην κορυφή. Οι πιο δημοφιλείς συνταγές της βασιλόπιτας, είτε είναι φτιαγμένες με ζύμη τσουρέκι είτε σαν κέικ.

 Μερικά από τα κορυφαία οφέλη της κατανάλωσης της βασιλόπιτας:

 

Παροχή ενέργειας
Οι υδατάνθρακες είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας σε πολλά τρόφιμα. Η βασιλόπιτα, είναι γενικά φτιαγμένη με ανάμιξη από αλεύρι και ζάχαρη, τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές υδατανθράκων. Μπορούν να παρέχουν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, με επαρκή ποσότητα ενέργειας. Εκτός αυτού, τα λίπη που υπάρχουν στο συγκεκριμένο γλυκό είναι επίσης καλές πηγές ενέργειας.

Παροχή πρωτεΐνης
Εκτός από την παροχή ενέργειας στο σώμα σας, αυτό το είδος γλυκίσματος μπορεί επίσης να παρέχει στο σώμα σας μια ποιοτική ποσότητα πρωτεΐνης. Το πρωτοχρονιάτικο κέικ περιέχει γάλα και αυγά τα οποία είναι γνωστό ότι είναι μερικές από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεϊνών. Το γάλα, επίσης, περιέχει ασβέστιο που βελτιώνει τη λειτουργικότητα των οστών και των δοντιών. Επίσης, οι βασιλόπιτες  που ψήνονται με ξηρούς καρπούς, όπως το αμύγδαλο, τα καρύδια με κέλυφος, κ.λπ., μπορούν να εξυπηρετήσουν το σώμα με μια καλή ποσότητα βιταμινών, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βελτιώνει την πέψη
Οι βασιλόπιτες που περιέχουν φρούτα, όπως τα μούρα, οι ανανάδες και τα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή ινών. Τα πλούσια σε ίνες τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να έχει ένα καλύτερο πεπτικό σύστημα. Ορισμένες βασιλόπιτες είναι φτιαγμένες με καρότο και τα καρότα περιέχουν και πολλές ίνες. Έτσι, η κατανάλωση κέικ που περιέχουν όλα τα προαναφερθέντα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ινών στο σώμα μας, να βελτιώσει την πέψη και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι θερμίδες, λοιπόν, οι οποίες περιέχονται σε ένα κομμάτι βασιλόπιτας 100γρ. ανέρχονται στις 352 και στα 16,5γρ ολικό λίπος, βέβαια πάντα εξαρτάται και το είδος της βασιλόπιτας που έχετε επιλέξει να καταναλώσετε και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη.
Εκτός από τη στιγμή του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού η βασιλόπιτα, αποτελεί εξαιρετική επιλογή, αν την προσθέστε στο πρωινό, δεκατιανό ή απογευματινό σας γεύμα. Αρκεί, όμως να μην το παρακάνετε καθώς οι θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχει είναι αρκετά. Ένα μικρό κομμάτι των 50γρ είναι αρκετό, αν το καταναλώνετε 3-4 φορές την εβδομάδα.

 Παρακάτω σας παραθέτουμε μία συνταγή, για ένα πεντανόστιμο και λαχταριστό Πρωτοχρονιάτικο κέικ.

 

ΥΛΙΚΑ

•    300 γρ. βούτυρο φρέσκο

•  400 γρ. ζάχαρη

•    3 αυγά

•    150 γρ. χυμό πορτοκαλιού

•    150 γρ. γάλα

•    350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης

•    100 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο

•    50 γρ. καρύδι, τριμμένο

•    20 γρ. ξύσμα λεμονιού

•    20 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού

•    20 γρ. μπέικιν πάουντερ

•    2 γρ. αλάτι

•    25 γρ. λικέρ αμαρέτο

•    Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

 

 

φώτο συνταγή βασιλόπιτας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τα ξύσματα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Στο μίξερ χτυπάμε περίπου 5 λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά. Επιπλέον βάζουμε τον χυμό, το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο μείγμα του αλευριού.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το λικέρ αμαρέτο και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ⁰C για περίπου 1 ώρα.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα.

Τέλος πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη διακοσμούμε με διάφορα στολίδια της αρεσκείας μας.

Καλή σας επιτυχία!